November 30, 2016

30hb November 2016 - Rumah teres 2 tingkat untuk dijual

Assalamualaikum ,

Kepada Dato, Datin, Tan Sri , Yang Berhormat, Tuan-tuan, Puan-puan yang sedang mencari rumah untuk investment atau untuk kediaman sendiri yang damai dan tenang.

Disini saya ingin menjual rumah kesayangan di kawasan cukup-cukup strategik dengan HARGA yang RENDAH.
(Harga Rumah ini RM510,000 boleh nego sampai sama-sama bersetuju)

Lokasi Bersebelahan - Bandar Seri Putra Bangi
( Taman Impian Putra Bangi)

- TIDAK BERHADAPAN DENGAN RUMAH LAIN.
- Kawasan Kejiranan yang baik-baik belaka.
- Ruang hadapan rumah cukup luas. Mudah nak parking 3-4 buah kereta
- Rumah siap pada tahun 2010
- 24hrs pengawal keselamatan . (yuran cuma RM30)
- Berdekatan surau @ Masjid
- Persatuan taman ini aktif dalam segala aktiviti bermasyarakat
- Program keagamaan, hari sukan , Gotong Royong, Korban dll.
- Terdapat kolam pancing besar didalam taman ini.
- Terdapat 2 kawsan riadhah (tmn permainan utk anak-anak / Futsal / Bola Tampar)
- Dihadapan rumah ini ada sebuah Aviary burung yang besar.
- Ruang dibelakang Aviary masih luas untuk bercucuk tanam.









- KEMUDAHAN SEKOLAH / HOSPITAL / HIGHWAY.
=========================================
- 3-4min ke sekolah rendah@sekolah menengah
- 3min ke Klinik kesihatan / Workshop / Speedmart / Pasaraya
- 5min ke Balai Polis Bandar Seri Putra
- 5min ke Hospital Bandar Seri Putra
- 5min ke Tesco
- 5min ke Petronas Station
- 5min ke KTM Bangi
- 5min ke Bank @ ATM
- 5min ke pejabat POS
- 5min ke PLUS Highway
- 5min ke Restoran terpilih ( Secret Recipe/Pizza Hut/Dominos/Mc D , KFC)
- 6min ke Highway Elite @ Persimpangan ke UTARA
- 7min ke Taman tema air Bangi wonderland
- 7min ke Pasaraya CS
- 10min ke LEKAS highway
- 10min ke UKM
- 15min ke Bandar Baru Bangi
- 15min ke Kajang
- 20min ke Semenyih
- 20min ke Putrajaya
- 25min ke Bandar Seremban
- 25min ke KL
- 25min ke Mitsui
- 25min ke KLIA

Contact owner ( Call atau Whatapps)
Tel: 017-6410008 / Whatapps: 013-3227141 - Pakteh
Tel: 019-3495653 / Whatapps: 019-9875207 - Jue
Terima Kasih.

November 14, 2016

14hb November 2016 - Jom Layan Gambar buah GAC

Bismillahirahmanirahim.

Kepada rakan-rakan tani , yang berminat menanam anak pokok GAC boleh la hubungi saya
013-3227141 atau 017-6410008

Buah GAC masih tidak dapat dijual kerana stock yang masak terlalu sedikit. kami cuba memenuhi permintaan pelanggan yang ingin menanam sendiri pokok istimewa ini,

Kepada yang nak melihat sendiri rupa bentuk buah GAC ini boleh klik link ini.



November 1, 2016

01hb November 2016 - Jualan Anak Pokok Tin

Bismillahirahmanirahim

Jualan Anak Pokok Tin, Semua telahpun stabil. Kepada peminat-peminat pokok Tin yang ingin menambah koleksi bolehlah hubungi kami . Sila Klik link untuk membuat pilihan .
Jualan Anak Pokok


October 31, 2016

31hb Oktober 2016 - Memetik buah GAC masak ( Super Fruit)

Assalamualaikum

Perkembangan terkini berkenaan pokok GAC yang kami tanam. Kami makan fresh dan kami buat JUS buah GAC. Wow... memang sedap sangat2 . cukup - cukup berlemak. Kami juga mencuba membuat masker ( sapu di muka).
Jom layan photo buah GAC dan JUS yang kami buat tu. Klik disini



September 27, 2016

27hb Sept 2016 - Perkembangan tentang pokok GAC

Bismillahirahmanirahim

Perkembangan terkini berkenaan pokok GAC yang kami cuba kembang biakkan.
Sila klik link Pokok GAC


September 20, 2016

20hb Sept 2016 - Buah Tin Varieti Bourjasotte Noire

Bismillahirahmanirahim

Jom layan gambar- gambar buah tin varieti Bourjasotte Noire. Buah berwarna hitam kebiru-biruan. Amat cantik sekali ..

Sila klik Bourjasotte Noire


August 22, 2016

22hb August 2016 - Anak pokok tin untuk dijual

Assalamualaikum ,

Saya ada beberapa pokok untuk dijual. Pelbagai varieti yang telahpun berbuah masak di sini. Kami telahpun menyemai anak-anak pokok itu didalam polybeg, kepada yang berminat boleh lah klik link di sini . Anak Pokok Tin


August 8, 2016

08hb August 2016 - Koleksi buah-buah tin dari kami

Assalamualaikum.

Alhamdulillah , segalanya berjalan seperti dirancang. Kami menanam beberapa jenis pokok tin sebagai koleksi di tempat kami. Ramai yang telahpun datang ke tempat kami walaupun kami cuma dapat menanam di halaman kerana ruang yang amat terhad.

In sha  Allah , sedikit masa lagi kami akan membuka kebun Tin , semuanya didalam perancangan untuk tahun hadapan. Doakan kami untuk merealisasikan impian serta hajat kami. Dalam pada itu kami sentiasa menambah sedikit demi sedikit koleksi beberapa jenis pada setiap bulan.

Di bawah ini adalah koleksi kami pilih yang mana pokok-pokok ini jenis yang banyak mengeluarkan buah-buah dan rasa buah yang sedap serta manis walaupun baru dipetik.

 1) Abicou

 2) Albacor Comuna

 3) Barnisotte

 4) Bellone

 5) Bourjasotte Noire

 6) Bordisotte Rossa

 7) Napolitana Negra

 8) Panachee ( France)

 9) Panachee ( France)

 10) Tena

 11) Sal Gene

12) Tena


Pelbagai jenis ( Varieti) menjadi pilihan kami tapi rasanya kami telahpun mengupload pada posting sebelum ini. Alhamdulillah kalau kita tanam beberapa jenis yang sedap-sedap , in shaa Allah kita akan dapat memetik buah segar setiap hari..

Alhamdulillah.

July 18, 2016

18hb July 2016 - Varieti Panachee ( France) untuk dijual

Assalamualaikum

Saya ada satu pokok telahpun stabil untuk dijual. Varieti Panachee ( France) . Rasa buah amat manis walaupun belum betol-betol ranum. Berbuah cukup lebat, Gambar buah adalah contoh dari induk yang sama.

Harga yang ditawarkan adalah RM360.00 ( boleh runding sikit)





 Buah mula membesar. 85% masak dipokok. Rasanya agak crunchy ( rangup). Manis sangat.

 Warna kuning sebagai dominant pada setiap buah yang keluar dari induk ini.



Anak pokok untuk dijual , Telahpun mengeluarkan daun tunas yang baru.


Berminat sila Tel / Whatapps : 013-3227141

June 30, 2016

23hb Jun 2016 - Rezeki Bulan Ramadhan

Assalamualaikum

Rezeki bulan yang mulia ini , hampir setiap hari  kami memetik buah-buah dihalaman rumah.
Jom Layan Gambar-gambar buah Tin . Sila Klik Link Dibawah ini.

May 24, 2016

24hb May 2016 - Facebook Page kami

Assalamualaikum

Untuk pengetahuan kawan-kawan semua , kami telahpun ada page facebook berkaitan pokok Tin yang diuruskan oleh isteri saya sendiri iaitu  " Seriputra Figs " . Nama ini dipilih kerana kami tinggal di kawasan Seri Putra Bangi. Jadi mudah kawan-kawan ingat untuk ke tempat kami nanti.

Bagi kawan-kawan yang belum lagi tengok page tersebut boleh la klik kat link yang saya sertakan dibawah nanti. Banyak gambar-gambar yang diuploadkan disitu. Biasa lah orang perempuan ni suka main kamera ..hehehe. Sila klik pada perkataan Seriputra Figs di bawah.
Terima Kasih



24hb May 2016 - Memetik Buah Tin Segar ( GAMBAR)

Assalamualaikum

Minggu rezeki memetik buah tin segar di halaman rumah kami , Alhamdulillah banyak yang masak ranum. Selepas 9 bulan fokus pada penanaman pokok Tin kami telah pun makan buah tin segar dari kebun sendiri. pelbagai jenis yang masak minggu ini.. sedap-sedap belaka.
Klik untuk melihat gambar-gambar buah tin yang kami petik.
Buah Tin Segar

May 17, 2016

17hb May 2016 - Memetik Buah Tin Masak Ranum

Assalamualaikum

Kepada peminat-peminat pokok Tin , nak update hari ini memetik beberapa Variety telahpun masak iaitu

1) Red Libya
2) Jumbo
3) Super Jumbo
4) Noire de bellone.

Jom layan gambar-gambar buah tin segar. Klik disini

May 9, 2016

09hb May 2016 - Stock Pokok Tin utk Dijual

Assalamualaikum

Saya ada beberapa jenis pokok Tin untuk dijual. Kepada yang berminat bolehlah klik link di bawah ini.
Jualan Pokok Tin


May 5, 2016

5hb May 2016 - Super Jumbo dan Anggur Isabella (GAMBAR)

Assalamualaikum


Jom layan gambar-gambar buah Tin variety Super Jumbo dan juga Anggur Isabella.
Klik disini Buah Tin Super Jumbo


April 25, 2016

25hb April 2016 - Pokok-pokok dah mula berbuah (GAMBAR)

Bismillahirahmanirahim

Perkembangan anak pokok Tin yang telahpun di tanam ( di tukar pasu besar) baru-baru ini. Selepas beberapa kali mencuba campuran tanah yang sesuai. lebih cepat membesar dan lebih cepat berbuah.


Sila klik di sini : Pokok yang berbuah

April 21, 2016

21hb April 2016 - Pokok Apa ni? Jom Tanam

Bismillahirahmanirahim

Kali ini saya dapat membeli anak pokok GAC . Asal dari Vietnam. Kebanyakkan orang-orang kita tidak pernah jumpa atau makan buah GAC ini.

Saya pun kali pertama jumpa dan terus membeli anak-anak pokok GAC. Kali ini cuma dapat 4 pokok sahaja. So saya akan cuba biakkan . doakan yang terbaik untuk pokok exotic ini.

Gambar Sumber Internet

  Gambar di rumah sahabat yang telahpun berjaya menanam pokok ini.

 Contoh bunga jantan. Apabila berbunga dan berkembangan kita perlu " kahwin" kan bunga jantan tu pada bunga betina. Bunga betina seperti dibawah

 contoh bunga betina.

Ada beberapa ilmu yang dapat saya kongsikan kepada pembaca. Pokok ini mempunyai bunga betina dan bunga jantan , jadinya kita perlu kahwinkan bunga-bunga tersebut. Menurut daripada encik Zul , beliau membuat pendebungaan setiap kali bunga jantan/betina berkembang. Saya telahpun membeli 6 pokok untuk ditanam . Dua pokok telahpun diberkan kepada sahabat baik saya di Kedah. In Shaa Allah saya akan mengupdate lagi berkenaan pokok ini.

Minggu ini pun kami telahpun menanam pokok Anggur... saya akan update pasal anggur jugak nanti.
Terima Kasih

April 18, 2016

18hb Appril 2016 - Stock Anak Pokok Tin Untuk Dijual - SOLD

Assalamualaikum
Kepada peminat-peminat pokok Tin , Disini saya ada beberapa jenis pokok untuk dijual. Saya sertakan beberapa keping gambar ( Gambar original). Sila buat pilihan, Setiap pembeli boleh datang ke tempat saya ( Bandar seri putra bangi) atau saya boleh pos via Bus Ekspress ke tempat anda. Tambang bas cuma RM20.00 Sekotak.



Sila klik Link di sini Promosi Pokok Tin

April 4, 2016

04 April 2016 - Pokok Tin Untuk Dijual - SOLD

Assalamualaikum WBRT

Jualan Pokok Tin telahpun dibuka. Ada Gambar saya sertakan sekali,
Boleh Klik di sini Pokok Tin Untuk Dijual



March 21, 2016

21 March 2016 - Variety yang ditanam di tempat kami.

Alhamdulillah.

Setiap percubaan menanam telahpun kami tanam mengikut cara ( SOP) yang betol. tapi ada yang tumbuh segar ,membesar dengan sihat. tetapi ada juga pokok-pokok yang mati. Apa boleh buat.. kita dah jaga dengan baik sekali. tetapi Allah tidak izinkan dia hidup di tempat kami...

Sila Klik disini Pokok Tin Yang Ditanam